Kecy k veci: Všetko, čo potrebuješ vedieť o výmene pneumatík

Publikované 10.3.2020
Kecy k veci: Všetko, čo potrebuješ vedieť o výmene pneumatík

Tohtoročná zima je ako čaj. Slabá, nezáživná, teplá. Motorkári už vyťahujú svoje mašiny a vodiči sa pomaly obzerajú po termínoch na prezutie letných pneumatík. Robia však dobre? Porozprávali sme sa s odborníkom Petrom Holbom z autoservisu Comextrans, ktorý má pre teba jasný odkaz – s letnými gumami ešte chvíľu počkaj.

V tomto článku sa dozvieš:

  • prečo by si nemal až tak riešiť hraničnú teplotu 7℃

  • čo by si mal spraviť predtým, ako obuješ letné gumy

  • prečo je nebezpečné jazdiť celoročne na zimných pneumatikách

  • aké výhody ti ponúka prezutie gúm v pneuservise

“Počasie vie byť nepredvídateľné aj v marci,” hovorí Peťo, ktorý odporúča neunáhliť sa. Ranné teploty totiž ešte nie sú tak ustálené ako tie denné. “Treba myslieť na to, že rána bývajú chladnejšie, teplota bežne klesá pod 7 ℃”.

Ako vodič si sa už určite stretol s “hraničným” údajom 7℃. Aj keď je pravda, že zimné pneumatiky sa pri tejto a vyššej teplote opotrebúvajú rýchlejšie, nie je to nič strašné. “7℃ zimným gumám určite neublíži,” dodáva Peťo, ktorého sme sa spýtali aj na to, čo teda odporúča robiť. Treba si uvedomiť, že je lepšie uprednostniť bezpečnosť. Na prezutie sa booknite až začiatkom apríla, najskôr však koncom marca” (ak to dnešná sitácia bude dovoľovať). Namiesto premýšľania nad tým, či už je čas na letné gumy, by si teda mohol radšej skontrolovať, či máš vôbec tie letné pneumatiky dobré a vhodné na cesty. “Ak si nie ste istý, radšej choďte do pneuservisu, kde sa vám na gumy pozrieme a zhodnotíme ich stav,” odkazuje Peter.

Zaujímalo nás aj to, či sa u nich v Comextranse stretáva s vodičmi, ktorí pre istotu zimné gumy ani nedávajú dole a jazdia na nich celoročne. “Jasné. Veľa ľudí si povie, že veď toto leto doderú zimné gumy a potom kúpia nové. To je celkom veľká chyba, pretože brzdná dráha zimných pneumatík je až o 20 % vyššia ako tých letných”.

A ako sa zachovať v situácii, keď už sme stihli dať letné pneumatiky, no nečakane nasneží alebo mrzne? “Určite neodporúčam na letných pneumatikách vychádzať z garáže. Radšej využite autobus alebo taxík,” radí Peťo.

Kde kúpiť nové pneumatiky?

Ak už vieš, že toto leto budeš potrebovať nové pneumatiky, mysli na to, že aj vďaka kvalitným pneumatikám si ty aj celá posádka auta vo väčšom bezpečí. Pri kúpe nových gúm si určite nechajte poradiť. Pneumatika okrem rozmerov, ktoré sú zapísané v technickom preukaze, musí mať aj záťažový a rýchlostný index, ktorý musí sedieť. Vyhnete sa tak problémom na STK a pri policajnej kontrole, taktiež tieto veci ovpnyvňujú aj plnenie poistnej udalosti,” upozorňuje odborník.

Je teda na zváženie, či radšej nedať prednosť kamennej predajni, kde sú ceny porovnateľné s internetovými obchodmi. V kamennej predajni ti pomôžu vybrať pneumatiky presne pre tvoje auto a budeš to mať jednoduchšie s prípadnou reklamáciou. “U nás v Comextranse vám pneumatiky nielen predáme, ale rovno aj obujeme na auto. Máte to tak úplne bez starostí”.

A ako to je s večnou dilemou, či prezuť auto doma alebo v pneuservise? Na to má Peťo jednoznačnú odpoveď: Určite neodporúčam prehadzovať si pneumatiky doma. Za prvé, pneumatiky je dôležité znova vyvážiť. Za druhé, v pneuservise vám vedia zistiť prípadné poškodenia pneumatiky, ktoré si pri domácej kontrole nevšimnete. A za tretie, v pneuservise vám kolesá budú dotiahnuté na moment, čo je taktiež podstatné”.

Prihlásenie

Vaše termíny už čakajú.

Nemáte účet? Zaregistrujte sa teraz.

Zabudnuté heslo?